Vergoed door alle zorgverzekeraars

Praktijkadres:
Stevenshof 32 3319 AX Dordrecht
Tel. 0786511450/0636539286
Mail: crielaard@dcn.nu

Privacy verklaring

Buikklachten 2017-07-01T01:09:56+00:00

Buikklachten

Een veel  voorkomend syndroom van klachten is het Prikkelbare Darm Syndroom, PDS. Dit wordt ook wel wel  IBS of spastisch colon genoemd. Wel 10% van de bevolking heeft hier in mindere of meerdere mate last van. De klachten zijn vaak: buikpijn, diarree of verstopping of allebei, opgeblazen gevoel, krampen, winderigheid of misselijkheid. Veel mensen voelen zich niet fit en moe.

Gezonde voeding en leefstijl kunnen de buikklachten aanzienlijk verminderen. Verder zijn er ook krampwerende medicijnen, probiotica (goede bacteriën) en antibiotica die soms helpen.   Als diëtist neem ik je voedings- en leefpatroon met je door en maak ik een persoonlijk advies   waar je baat bij hebt. Dit kan bijvoorbeeld vezelrijk zijn met minder suiker en melkproducten of met pre- en probiotica of puur, zonder zakjes en pakjes. We zoeken samen uit wat voor jou het beste werkt, waar je echt last van hebt en daarbij houd ik in de gaten of je voeding gezond en volwaardig is.  Als het nodig is overleg ik met je arts voor aanvullende therapie of medicijnen.

FODMAP beperkt dieet bij ernstige PDS: een nieuwe ontwikkeling is het eliminatie dieet dat zo veel mogelijk Fermenteerbare Oligo-, Di-, Monosacchariden And Polyolen uit de voeding haalt. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een opeenstapeling van deze koolhydraten de klachten van PDS kan veroorzaken. Zie ook de site: fodmapdieet.nl  Het dieet moet 6 weken zorgvuldig gevolgd worden. Er worden klachtenlijsten ingevuld. Je krijgt van mij een persoonlijk aangepast dagmenu mee en folders en lijsten met voedingsmiddelen die wel en niet geschikt zijn. Natuurlijk begeleid ik je intensief. Zijn na 6 weken de klachten flink verminderd dan wordt gestart met de herintroductie van elke FODMAP apart, waarbij lactose meestal de eerste is. Kun je deze verdragen, dan wordt de volgende FODMAP geïntroduceerd. Net zo lang tot duidelijk is wat voor jou de optimale voeding is. Het dieet is niet eenvoudig, dus reken op een flinke tijdsbesteding voor jezelf.

Darmziekten

Een veel voorkomende klacht is de middenrifbreuk. Door een scheurtje in het middenrif komt de maag knel te zitten, vooral na het eten en bij gaan liggen. Dit geeft een naar, benauwd gevoel en ook kan de maaginhoud naar boven komen waardoor irritatie aan de slokdarm ontstaat.

Ontstekingsziekten zijn bijvoorbeeld Ziekte van Crohn (dunne darm) en Colitis Ulcerosa (dikke darm). Bij deze diagnosen is met voeding ook veel vooruitgang te bereiken, al zijn medicatie en andere therapieën meestal ook nodig. De combinatie van deze ziekten met PDS komt vaak voor.

Maagklachten

Kunnen het gevolg zijn van bovengenoemde middenrifbreuk, een maagzweer, slechte darmwerking, stress of medicijngebruik. Een bezoek aan de huisarts is altijd aan te raden. Soms is er bij een maagzweer een bacterie (Heliobacter Pylori) in het spel. Mensen hebben last van misselijkheid, pijn, brandend gevoel achter het borstbeen en oprispingen. Bijna altijd geeft een gezonde, vezelrijke en regelmatige voeding verlichting. Hierbij geef ik aanvullende adviezen voor jouw specifieke situatie.

Voedselovergevoeligheid

Veel soorten voedselovergevoeligheid uiten zich als buikklachten. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan lactose intolerantie, koemelkeiwitallergie, glutenovergevoeligheid en overgevoeligheid voor ei, vis, tomaat, noten, tarwe. Bij een allergie is het afweersysteem betrokken en krijg je soms heftige reacties van kleine hoeveelheden van het allergeen. Bij een overgevoeligheid is dit niet zo en kunnen er meestal kleine hoeveelheden wel worden verdragen, b.v. lactose.

Op basis van je klachten zal de huisarts onderzoek laten doen of je doorverwijzen naar een allergoloog of Maag Darm Lever arts. Afhankelijk van de uitslagen zal ik als diëtist een (eliminatie) dieet voor je maken en je veel praktische adviezen geven. Soms vindt de arts geen oorzaak van je klachten. Ook dan kunnen we uitzoeken of er voedingsmiddelen zijn die bij jou toch de klachten verergeren en een gezonde voeding opstellen met vervanging van deze voedingsmiddelen.

Ga snel naar de huisarts als je de volgende klachten hebt:

  • er is bloed bij je ontlasting of je hebt plotseling donkere ontlasting
  • je hebt af en toe zomaar koorts of transpireert ’s nachts erg
  • je bent ouder dan 50 jaar en hebt nooit eerder buikklachten gehad
  • in de directe familie is er ernstige darmziekte als darmkanker
  • je valt af zonder dat je er iets aan doet