Vergoed door alle zorgverzekeraars

Praktijkadres:
Stevenshof 32 3319 AX Dordrecht
Tel. 0786511450/0636539286
Mail: crielaard@dcn.nu

Privacy verklaring

Kinderen 2017-06-01T07:06:10+00:00

Kinderen

De meeste kinderen in mijn praktijk komen voor de behandeling van hun overgewicht. Daarnaast is er ook een groep kinderen die onvoldoende willen eten of specifieke voedingsmiddelen als groenten niet willen eten. Soms worden zij doorgestuurd door het consultatiebureau of de schoolarts. Hun ouders zijn vaak ongerust over de gevolgen voor de groei en gezondheid van hun kind. Hieronder vind je informatie over hoe ik samen met de ouders eventueel oppas, crèche, school of overblijf hier verbetering in probeer te brengen.

Overgewicht bij kinderen

Van de kinderen in Nederland heeft 1 op de 8 een te hoog gewicht. In elke schoolklas zitten dus 2 tot 3 te zware kinderen. Is dat nu erg, het groeit er toch wel weer uit? Dit is wat veel mensen denken, maar helaas worden van de te zware kinderen ook meer dan 70% te zware volwassenen. En de gevolgen kunnen ook voor kinderen ernstig zijn. Onlangs is ontdekt dat zij kans lopen het zogenaamde metabool syndroom te ontwikkelen. Dit is een combinatie van te hoge bloedsuikers, te hoge bloeddruk en te hoge bloedvet waarden.

De praktische aanpak van overgewicht bij kinderen richt zich op het hele gezin. Als het kind er alleen voor staat lukt het hem of haar niet. Anderzijds is het ook belangrijk dat het kind zelf gemotiveerd is en wil meewerken, zeker als het wat ouder is.

De behandeling in mijn praktijk is een combinatie van goede kindervoeding en het beperken van de hoeveelheid snoep, gezoete dranken of vette snacks. Samen met het kind en de ouders zoek ik naar mogelijkheden om meer te bewegen. Dit kan sporten zijn, maar ook buiten spelen, zwemmen, hardlopen met een van de ouders of spelen op de Wii fit zijn geschikte vormen van beweging. De uren achter een beeldscherm moeten beperkt worden, maak hierover afspraken met je kind.

De adviezen die je als ouder van mij krijgt zijn niet te ingrijpend. Belangrijk is kleine veranderingen door te voeren die op den duur vol te houden zijn. Wij maken afspraken over de hoeveelheid snoep, het vervangen van snoep, het vervangen van het drinken door caloriearme dranken. Ook is het van belang de gezinsmaaltijden door te nemen en waar nodig aan te passen. Ik geef je hiervoor recepten en tips en houd rekening met spitsuren.

Voor kinderen in de basisschool leeftijd werk ik met het Voedingsdagboek voor Kinderen. Deze uitgave van DCN is door mijzelf samen met twee andere ervaren collega’s geschreven. Dit mooi uitgevoerde dagboek is een bron van informatie op kinderniveau. Natuurlijk staan er invulbladzijden in op kinderhandschrift formaat. Aan beweging wordt volop aandacht besteed. En…… er zijn Smiley stickers om zelf aan de slag te gaan met je dagelijkse voedingsmiddelen. Voor de ouders is er een bijbehorend klein formaat boekje. Hierin vinden zij informatie over o.a. gezond koken, boodschappen doen en over het ondersteunen van hun kind bij het afvallen.

Het doel van de behandeling bij kinderen is niet snel afvallen, maar het gewicht constant houden of licht laten dalen. Door de lengtegroei komt dan de verhouding lengte/gewicht (kinder BMI) weer goed. Ook van belang is de buikomvang van het kind.

Als een kind slecht eet

Veel ouders maken zich zorgen dat hun kind niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Sommige kinderen lijken nooit honger te hebben en eten als muisjes.

Ook groentes zijn soms niet het meest favoriete onderdeel van de maaltijd.

Als het kind verder gezond is hoef je je toch niet al te veel zorgen te maken. Een kind eet naar behoefte. Gaat het harder groeien, dan krijgt het meer honger.

Belangrijk is een tactvolle aanpak en het goede voorbeeld geven. Leg niet te veel nadruk op het ‘moeten eten’ dit werkt averechts. Zorg dat er veel aanbod is van gezond eten en gezonde tussendoortjes, maar laat je kind niet de hele dag door eten en drinken. Ga er niet meteen van uit dat een kind iets niet lust, maar blijf het vrijblijvend aanbieden, de smaak van een kind ontwikkelt zich. Laat het kind eens helpen bij het boodschappen doen en koken en laat het zelf opscheppen.

Ik kan voor je kind uitrekenen wat het binnenkrijgt aan voedingstoffen en of dit voldoende is voor de leeftijd van het kind. Eventueel kan ik je adviseren over voedingssupplementen of speciale aanvullende kinderdrinkvoeding aanvragen die door je zorgverzekering wordt vergoed.

Je krijgt van mij altijd een persoonlijk advies mee voor je kind en folders en boekjes speciaal over gezonde voeding op zijn/haar leeftijd.

Bovenstaande en nog veel meer tips kan ik je geven voor je probleem etertje. Samen kunnen wij een stappenplan maken waarbij je kind langzamerhand meer gaat proberen en eten. Vanaf circa 6 jaar is het belangrijk het kind hiervoor zelf ook te motiveren. Vaak blijkt dat met wat kleine aanpassingen en tips en trucs de voeding volwaardig is te maken.