Vergoed door alle zorgverzekeraars

Praktijkadres:
Stevenshof 32 3319 AX Dordrecht
Tel. 0786511450/0636539286
Mail: crielaard@dcn.nu

Privacy verklaring

Koolhydraatbeperkt 2017-07-01T01:17:41+00:00

Koolhydraatbeperking in de voeding

Op dit moment is er veel te doen over het koolhydraat beperkte dieet. Hierbij moet je denken aan een dieet gezonde voeding waarbij vooral de koolhydraatrijke voedingsmiddelen als aardappels, rijst, pasta, brood, crackers, bindmiddelen en suikers sterk beperkt worden. Het dieet is heel geschikt voor mensen bij wie het afvallen met een gewoon, energiebeperkt dieet volgens de Richtlijn Goede Voeding niet veel resultaat meer heeft.

Een tweede groep waar dit dieet voor gekozen kan worden zijn mensen met diabetes die hun bloedsuikers moeilijk omlaag krijgen en die op de grens staan om van tabletten naar insuline te moeten gaan. Een derde groep zijn mensen met pas ontdekte diabetes die te zwaar zijn en eerst met voeding hun bloedsuikers onder controle willen krijgen voor zij aan de medicatie gaan. Volgens de diabetesfederatie, de NDF, is het toepassen van een koolhydraatbeperking een verantwoorde keuze bij diabetes. Als diëtist zorg ik natuurlijk ook bij dit dieet voor een volwaardige voeding met niet te veel verzadigd vet en cholesterol, die goed toe te passen is in het dagelijks leven.

De resultaten zijn vaak heel goed. Bij diabetespatiënten zie ik een snelle bloedsuiker daling. Op de lange termijn moet dit dieet ook volgehouden worden, maar dan met het langzaam herintroduceren van koolhydraten tot een hoeveelheid die optimaal is en die het gewicht en de bloedsuikers op goed niveau houdt.

Hiervoor maak ik altijd een persoonlijk dieet met dagmenu. Ik houd rekening met gezonde vetten, voldoende vitamines en voedingsstoffen en ruim vezels. Mijn cliënt krijgt uitgebreide informatie mee zoals: algemene uitleg over het dieet om thuis door te lezen, een koolhydraatarme tussendoortjeslijst, adressen waar je koolhydraatarm brood, koolhydraatarme crackers en speciale muesli kunt kopen. Daarbij ook folders van producten en het DCN Voedingsdagboek waarin ook speciaal aandacht aan het koolhydraatarme dieet wordt besteed.

In tegenstelling tot een gewoon, energiebeperkt dieet vraagt deze methode wel soms om apart koken en bij feestjes en uit eten gaan is het opletten geblazen. Ik geef daar natuurlijk ook advies over. Alles gaat met producten die in de supermarkt te koop zijn.

Vind je dit allemaal te ingewikkeld, dan is (streng) koolhydraatarm eten met Prodimed ook mogelijk. Het is heel geschikt om een snelle start te maken in 5 stappen met Prodimed producten. Na de 5e stap raad ik aan over te gaan op een koolhydraatbeperkte gezonde voeding zoals hierboven beschreven.