Vergoed door alle zorgverzekeraars

Praktijkadres:
Stevenshof 32 3319 AX Dordrecht
Tel. 0786511450/0636539286
Mail: crielaard@dcn.nu

Privacy verklaring

Ondergewicht 2017-07-01T01:20:10+00:00

Ondergewicht

Bijna iedereen denkt dat het fijn is om alles te kunnen eten en toch mager te blijven. Mensen met ondergewicht weten wel beter. Zij tobben vaak met een slechte conditie, krijgen snel infecties, herstellen langzamer na een operatie en maken zich zorgen om hun gezondheid en uiterlijk. Zelfs zorgverleners hebben er niet altijd oog voor dat iemand die snel (ongewenst) gewicht verliest (partieel) ondervoed kan raken ook al lijken het gewicht en de BMI nog goed.

Een speciale groep hierbij zijn de kwetsbare ouderen. Wij bedoelen hier hoogbejaarde mensen mee met meerdere diagnosen en beperkingen. Doordat zij steeds minder en te weinig eten en drinken kunnen zij in een slechte voedingstoestand komen. Gevolgen kunnen zijn verwardheid, doorligplekjes, slechte genezing, verlies spiermassa en vallen.

Oorzaken van ondergewicht of ongewenst gewichtsverlies die in mijn praktijk regelmatig voorkomen zijn:

  • Operatieve ingrepen
  • Stress en spanningen
  • Snel groeien bij tieners
  • Ouderdom en gebrek aan energie
  • Longziekten als COPD en Astma
  • Oncologie of na genezing van kanker
  • Neurologie als CVA en ALS
  • Zwaar lichamelijk werk
  • Intensieve sportbeoefening

Tijdens het eerste consult ga ik goed met je doornemen wat de oorzaken van je gewichtsverlies zijn en hoe het komt dat het je niet lukt om een gezond gewicht te behouden. Wij overleggen over wat je er aan zou kunnen doen waarbij ik je advies geef. Daarna stel ik  een berekende persoonlijke gezonde voeding voor je op met alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Omdat eiwit zorgt voor de opbouw van de spieren en het gewicht, zorg ik er voor dat je hier meer van binnenkrijgt. Natuurlijk is deze voeding aangepast aan je leefpatroon, je werk-, school-, gezinsomstandigheden en eventueel ziektebeeld en klachten. Kun je bijvoorbeeld moeilijk slikken of heb je last van slijmvorming dan geef ik hiervoor aanvullend advies.

Soms lukt het niet met gewone voeding voldoende aan te komen. Dan kan ik altijd aanvullende drinkvoeding voor je aanvragen met extra eiwit, energie of wat je specifiek nodig hebt. Deze dieetvoeding kan aangepast worden, bijvoorbeeld op fruitbasis, zonder lactose, bij diabetes of met verdikkingsmiddel. Ik vraag de machtiging voor je aan, regel de bezorging en de vergoeding door je zorgverzekeraar. Bij aanvraag door een diëtist wordt de medische drinkvoeding vergoed.

Je krijgt altijd een persoonlijk advies mee op papier en daarbij ook folders, tips en recepten. Ik weeg je en doe eventueel een vetmeting. Je kunt regelmatig terugkomen voor begeleiding. Bij ouderen of mensen die niet zelfstandig naar mijn praktijk kunnen komen kan ik huisbezoek doen. Ik overleg als het kan met de verzorging, verpleging en mantelzorgers. Met deze aanpak lukt het vrijwel altijd om aan te komen en gewicht vast te houden, al gaat het soms langzaam omhoog. Bij een gezond gewicht gaan wij aan stabilisatie werken. Je zult merken dat je je energieker en plezieriger voelt, minder snel ziek wordt en beter geneest.