Vergoed door alle zorgverzekeraars

Praktijkadres:
Stevenshof 32 3319 AX Dordrecht
Tel. 0786511450/0636539286
Mail: crielaard@dcn.nu

Privacy verklaring

Zwanger (worden) 2017-07-01T01:22:15+00:00

Zwanger (worden)

Bij het ontstaan van een kinderwens gaat een vrouw zich vaak afvragen of zij gezond eet. Zij wil haar kindje de beste start geven en gaat kritisch naar haar eigen gedrag kijken. Zeker als een zwangerschap even op zich laat wachten vraagt zij zich af wat ze zelf kan doen om haar vruchtbaarheid te bevorderen. Op internet, in tijdschriften en via vrienden worden allerlei (tegenstrijdige) adviezen gegeven. Deze zijn vrijwel nooit wetenschappelijk bewezen.

Uit onderzoek is wel gebleken dat vrouwen met een BMI onder de 32 een grotere kans hebben om zwanger te worden. Aangenomen mag ook worden dat een vrouwenlichaam dat goed gevoed en in goede conditie is meer kans heeft een gezonde zwangerschap door te maken en een gezond kind ter wereld te brengen. Een goed gewicht (onder de BMI 26) hoort hier ook bij.

Wat kan ik als diëtist voor je doen?

Allereerst zal ik je hele voedingspatroon met je doornemen en dit beoordelen op een goede samenstelling. Het is o.a. belangrijk dat je voldoende (maar niet te veel) vitamines A en D en ijzer binnenkrijgt. Het is algemeen bekend dat al bij een kinderwens er een Foliumzuur suppletie nodig is van 0,4 mg per dag, in te nemen in tablet of druppelvorm.

Uit onderzoek is gebleken dat jonge vrouwen te weinig groenten en fruit en te veel zout eten. Vrouwen die al langer vegetariër zijn wordt aangeraden extra vitamine B12 te nemen. Ik zal je advies geven hoe je je voeding kunt verbeteren. Dit advies krijg je in de vorm van een persoonlijk dagmenu mee. Hierbij krijg je folders over voeding in de zwangerschap en eventueel recepten en andere tips. Ook zal ik aandacht geven aan een veilige voeding door o.a. het vermijden van alcohol, rauwmelkse kazen en lever.

Op een gezonde manier afvallen vóór de zwangerschap is natuurlijk heel goed. Tijdens de zwangerschap is het streven om niet te veel aan te komen. Snel afvallen is dan niet aan te raden omdat er dan schadelijke stoffen kunnen vrijkomen uit het lichaamsvet die niet goed zijn voor je baby.

Na de bevalling kan de begeleiding hervat worden, want juist dan is het een goede tijd om weer op gewicht te komen. Je lichaam zoekt naar een nieuw evenwicht en het is gemakkelijker om af te vallen. Geef je borstvoeding dan vergt dit een andere aanpak, maar ook dan is het mogelijk om vast aan (de terugkeer van) je figuur te werken.

Natuurlijk kan ik je dan direct ook helpen met vragen over de voeding van je baby!