Vergoed door alle zorgverzekeraars

Praktijkadres:
Stevenshof 32 3319 AX Dordrecht
Tel. 0786511450/0636539286
Mail: crielaard@dcn.nu

Privacy verklaring

Praktijkondersteuner 2017-08-22T05:55:46+00:00

Praktijkondersteuner

Als praktijkondersteuner richt je je op de zorgverlening voor chronische zieken, met name patiënten met Diabetes Mellitus, longziekten en patiënten met (risico op) hart- en vaataandoeningen in de huisartsenpraktijk. De laatste jaren zijn hierbij de kwetsbare ouderen gekomen. Omdat voeding een belangrijk onderdeel is in de behandeling van bovenstaande patiënten, werk ik veel en prettig samen met de POH’s in mijn regio en hebben wij op diverse manieren contact.

Voor de diagnosen diabetes, longziekte en cvr kan de POH verwijzen via het Ketenzorgsysteem Collab van de zorggroep, de ZGWA. De patiënt krijgt dan 4-5 dieet consulten vergoed zonder eigen risico. Voor kwetsbare ouderen kan dit via een gewone Verwijzing of via Zorgdomein en wordt er vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

Het komt de kwaliteit en efficiency van de behandeling ten goede dat wij via Collab de gegevens en meetwaarden van onze patiënten kunnen uitwisselen. Ook is er een mogelijkheid om met elkaar te ‘chatten’ en zo de behandeling nog beter af te stemmen. Zie ik rode vlaggen bij onze gezamenlijke patiënten dan zal ik altijd contact opnemen met de POH en/of huisarts.

Hieronder nog een stukje dat ik geschreven heb om de POH te helpen de patiënt te motiveren om een consult bij de diëtist te nemen. Men denkt onterecht vaak: diëtist = afvallen.

Praktijkondersteuner: wat doet de diëtist voor je patiënt?

Daarom even op een rijtje gezet argumenten om je patiënt door te verwijzen naar de diëtist.

  • Alle mensen met diabetes hebben veel aan een bezoek aan de diëtist. Niet om te kijken wat fout is, maar juist om te kijken waar winst te halen is door begeleiding naar een gezonde diabetesvoeding en uitleg over koolhydraten, GI en gezonde vetten. Eventueel kan gewerkt worden met een koolhydraatbeperkt dieet met gewone voeding.
  • Ondervoeding is iets om snel bij te zijn. De diëtist kijkt wat de patiënt nog kan eten, probeert dit in overleg te verrijken, werkt samen met (mantel) zorg en schrijft als voorgaande niet voldoende helpt drinkvoeding voor die het beste bij de patiënt past
  • Heeft iemand overgewicht met hyperlipidemie, hypertensie of hartproblemen dan is er met voeding veel winst te behalen en hoeft levenslang medicatie gebruiken soms niet
  • De diëtist is als HBO-opgeleide paramedicus dè deskundige op het gebied van voeding. Ook lastige vragen kan zij met goede, wetenschappelijke onderbouwing beantwoorden. Er zijn veel fabels in omloop!
  • De diëtist analyseert het eigen voedingspatroon van de patiënt en maakt altijd een persoonlijk, op maat gemaakt advies. Dus geen vage internet- of bladen informatie.
  • De diëtist kan zelfstandig aan de hand van de bloedwaarden bepalen of aanvullende dieetinterventie nodig is. Denk hierbij aan o.a. albuminerie, verhoogde lipidenwaarden of tensie. Zij zal haar advies hierop aan passen.
  • De diëtist neemt ook het beweeg- en activiteitenpatroon mee en legt uit hoe het evenwicht tussen koolhydraatinname, beweging en medicatie van invloed op de bloedsuikerwaarden is. Zeker bij insuline gebruik onmisbaar advies.
  • De diëtist is geschoold in motivational interviewing en past haar advisering aan het begripsniveau en het acceptatieniveau van de patiënt aan. Ik heb nog nooit een patiënt gehad die na afloop niet blij was met het feit dat hij/zij naar de diëtist was verwezen!

 

Je gegevens worden veilig verwerkt en nooit zonder jouw toestemming voor andere doeleinden gebruikt, zie mijn privacy verklaring.

Schrijf je in voor mijn Nieuwsbrief

Regelmatig breng ik een nieuwsbrief voor huisartsen, praktijkondersteuners en andere zorgverleners uit met actuele ontwikkelingen of interessante onderwerpen uit de diëtetiek die van belang zijn voor de zorgverleners waar ik mee samen werk. Deze nieuwsbrief kunt u hieronder vinden. Als u uw praktijk emailadres invult dan stuur ik hem digitaal naar u toe. Er zullen circa 3 nieuwsbrieven per jaar verschijnen.