Overname diëtistenpraktijk Géke Oldenburger Papendrecht

Per 1 januari 2020 is Géke Oldenburger gestopt met haar praktijk in Papendrecht. Géke heeft 26 jaar met veel  plezier gewerkt, maar nu is de tijd gekomen om zich meer op haar gezin te gaan richten en van haar vrije tijd te genieten. Ik ben Géke zeer dankbaar dat ze mij heeft gevraagd haar praktijk voort te zetten. Vanaf 1 januari zal ik naast mijn locatie in Dordrecht ook 1 keer per week op dinsdag spreekuur in Papendrecht hebben. Ik zal met plezier de huidige patiënten van Géke overnemen en daarnaast heb ik natuurlijk plek voor nieuwe patiënten.

Mijn spreekuren zullen plaatsvinden bij Fysio Kraaihoek in de Gerrit van Dalenstaart 37.

Masterclass Voeding

Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell geeft een masterclass over voeding.

Het ene voedingsproduct is verleidelijker dan het andere. Een groot nadeel is dat het vaak ongezond is. Waarom is het zo moeilijk om gezond te eten? Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell legt uit hoe we dagelijks verleid worden door talloze voedselkeuzes en vertelt feiten en fabels over voeding.

Terug te kijken via: https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/max-masterclass/max-masterclass-met-jaap-seidell/POW_04765789/

Wereld Diabetes dag

Wat kan de diëtist voor u betekenen:

Voeding cruciaal
Voeding en gezond eten zijn extra belangrijk voor mensen met diabetes. Voedingstherapie is een cruciaal onderdeel van diabetesmanagement. Het bevordert een goede bloedglucoseregulatie, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en helpt complicaties te voorkomen of uit te stellen. Onderzoek laat zien dat een gezond voedingspatroon bijdraagt aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes, op de korte en langere termijn.

Maak een afspraak, dan stel ik samen met u een voedingspatroon op wat past bij uw leefstijl en wat helpt om uw bloedsuikers te verbeteren.

Suikers uit fruit zijn niet gezonder dan suikers uit snoep, hoe zit dat?

Suikers uit fruit zijn niet gezonder dan suikers uit snoep. Hoogleraren Hanno Pijl en Fred Brouns helpen dit hardnekkige misverstand graag de wereld uit.

Bron: nu.nl

Suiker kent veel verschillende namen. Glucose, fructose, lactose, sacharose, dextrose, maltose zijn de meestgebruikte namen. “Het lichaam maakt echter geen onderscheid tussen van nature aanwezige suikers uit fruit – fructose – of toegevoegde suikers”, aldus Hanno Pijl, internist en hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). “Suiker is suiker.”

Alle suikers worden door ons lichaam op dezelfde manier verwerkt. Het wordt omgezet in glucose, die vervolgens energie levert. Alle suikers bevatten ook ongeveer evenveel calorieën. Honing en fruitstroop bevatten iets minder calorieën, omdat ze ook water bevatten.

Fruit bevat meer dan suiker alleen

“Een groot voordeel van fruitsuikers is natuurlijk dat fruit een heleboel andere stoffen bevat die wel gezond zijn”, vertelt Fred Brouns, emeritus hoogleraar Innovatie Gezonde Voeding aan de Universiteit Maastricht. “Denk aan vezels, kalium, magnesium en vitamines.”

Dat maakt een sinaasappel, die misschien wel evenveel suiker en kilocalorieën bevat als een chocolaatje, natuurlijke een veel gezondere keuze.

Banaan bevat vijf suikerklontjes

Hoeveel suiker zit er eigenlijk in fruit? Een paar voorbeelden: een sinaasappel bevat afhankelijk van de grootte ongeveer 8 gram suiker, een appel 14 gram, een schaaltje (100 gram) aardbeien of frambozen 5 gram en een banaan ongeveer 20 gram. Op de website van het Diabetes Fonds is een uitgebreide lijst te vinden.

Ter vergelijking: in een blikje cola zit 33 gram suiker. Dit is meer dan acht suikerklontjes. Een pakje sinaasappelsap bevat er vijf, een mueslireep of een plak ontbijtkoek al snel twee, een stroopwafel drie en een roze of gevulde koek maar liefst vijf stuks.

De betekenis van suikervrij, suikerarm en zonder toegevoegde suikers.

  • Suikerarm: het suikergehalte van het product is maximaal 5 gram per 100 gram of 2,5 gram per 100 milliliter.
  • Suikervrij: het suikergehalte van het product is maximaal 0,5 gram per 100 gram of 0,5 gram per 100 milliliter.
  • Zonder toegevoegde suikers: aan het product zijn geen suikers of zoetstoffen toegevoegd. Het wil dus niet zeggen dat er geen suikers in zitten.

WHO geeft advies over hoeveelheid suiker

De World Health Organisation (WHO) adviseert vrouwen dagelijks niet meer dan 50 gram aan toegevoegde suikers te consumeren. Dat komt overeen met twaalf suikerklontjes. Het advies voor mannen is maximaal 60 gram, oftewel vijftien suikerklontjes.

“De richtlijnen hebben het over vrije, toegevoegde suikers”, benadrukt Brouns. “Fruitsuikers tellen dus niet mee. Dit geldt overigens niet voor versgeperst sap. Deze worden wel onder de vrije suikers geschaard.”

Dit is een punt van veel discussie, omdat blijkt dat personen die alleen 100 procent sap consumeren minder risico op overgewicht en diabetes hebben”, aldus Brouns. “Dit blijken ook mensen te zijn die meer gezonde keuzes maken.”

Met het drinken van een halve liter versgeperst sap zit je al snel aan de 50 gram suiker die je per dag mag nuttigen. Daarom is het advies om niet meer dan 150 ml te drinken wat gelijk staat aan het sap uit twee sinaasappels.

Nieuw Voedings- en leefstijlboek

Eind januari lanceerde Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN) het “Voedings- en Leefstijlboek”. Naast voeding is er aandacht voor beweging, stress, slapen, ontspannen, alcoholgebruik en stoppen met roken. ‘Zo komen alle BRAVO-leefstijlfactoren aan de orde’, aldus diëtist Willy Gilbert, voorzitter van DCN en één van de auteurs.

Opvolger van voedingsdagboek

Het Voedings- en Leefstijlboek is de opvolger van het “Voedingsdagboek” van DCN, waarvan in circa 18 jaar ruim 130.000 exemplaren zijn verkocht.

Gilbert: ‘Veel eerstelijnsdiëtisten die bij DCN zijn aangesloten, kopen het in en geven het dan gratis mee aan hun cliënten, als onderdeel van de consulten.’ Vanwege alle aandacht voor gecombineerde leefstijlinterventies en de opkomst van leefstijlcoach als nieuw beroep was de tijd rijp om de inhoud van het Voedingsdagboek te verbreden. Gilbert: ‘In het vorige boek was al aandacht voor beweging en in de laatste 2 drukken ook voor “eten met aandacht”, maar nu komen alle leefstijlfactoren aan bod. Voeding is immers zo geïntegreerd in iemands leven, het heeft zoveel raakvlakken met wie iemand is, wat hij of zij doet en zijn of haar gezondheid. Veel eerstelijnsdiëtisten besteden al aandacht aan andere leefstijlfactoren. In feite werkt een diëtist al als leefstijlcoach.’

Goede ondersteuning

Het nieuwe boek biedt volgens Gilbert niet alleen een goede ondersteuning voor de consulten van een diëtist, maar kan ook door leefstijlcoaches ingezet worden. ‘Cliënten brengen eerst in kaart hoe hun huidige eet- en leefpatroon eruit ziet. Vervolgens vergelijken ze dat met de aanbevelingen op de verschillende terreinen. Dit zorgt voor bewustwording, waarna cliënten actiepunten gaan formuleren. Achterin het boek staan overzichten waarin ze hun vorderingen kunnen bijhouden.’

Inzet bij GLI?

Cliënten kunnen in principe zelf aan de slag met het Voedings- en Leefstijlboek. Gilbert: Het is geschreven als een zelfmanagementboek, maar met coaching van bijvoorbeeld een diëtist of leefstijlcoach kunnen mensen er vaak wel veel meer mee bereiken.’ DCN noemt het boek ook een goede tool om in te zetten bij een GLI, maar het is (nog) geen onderdeel van de huidige geaccrediteerde GLI’s. Gilbert: ‘Bij de opzet van de Beweegkuur is indertijd gekeken of ons voedingsdagboek daarin kon worden opgenomen, maar daar is toen toch gekozen om een eigen dagboek te ontwerpen. Wel denken wij dat het nieuwe boek bij de groepsbijeenkomsten in een GLI gebruikt kan worden voor de deelnemers als naslagmateriaal voor behandelde thema’s.’

Lees hier de recensie van het boek, gemaakt door Nieuws voor diëtisten