Overgewicht

Overgewicht


Overgewicht en obesitas komt steeds meer voor. Bijna 44% van alle Nederlanders heeft overgewicht (BMI>25) en ruim 12% heeft obesitas (BMI>30). Natuurlijk speelt leefstijl een belangrijke rol. Maar niet alles heb je zelf in de hand, zoals gewichtstoename door het gebruik van medicatie, door stress of emotie-eten.

Er komt daarbij steeds meer bewijs dat insulineresistentie ook een rol speelt bij het ontstaan van overgewicht en obesitas.

Mensen met overgewicht hebben een verhoogd risico op het krijgen van: diabetes, hoge bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte, verschillende vormen van kanker, galstenen, ademhalingsproblemen, vruchtbaarheidsproblemen en psychische problemen. En dus is het belangrijk om een gezond(er) gewicht na te streven. Er is al gezondheidswinst door 5 tot 10% van het huidige gewicht af te vallen. Gezonde voeding speelt daarbij een grote rol.

Met deze test kun je zelf jouw Body Mass Index (BMI) berekenen: BMI berekenen.

Dieetbehandeling

Ieder mens is anders. Afhankelijk van je leeftijd, leefstijl en medische situatie kan de behoefte voor jouw lijf heel anders zijn dan dat van een ander. Dat geldt ook voor de valkuilen die je wellicht al tegen gekomen bent in eerdere pogingen tot afvallen.

Wat er nodig is voor jou om in gewicht te gaan dalen, is dus iets wat persoonlijk bekeken moet worden.

Ik zet samen met jou je eetgewoonten en je valkuilen op een rijtje, en maakt een persoonlijk plan van aanpak. Dus geen standaard dieetlijstjes met alles wat je niet meer mag. Maar juist aandacht voor alles wat wel kan, zodat je nog steeds lekker kunt eten! Met als doel dat je op een haalbare manier kunt werken aan je gewicht. Én: je resultaat vast kunt houden op de lange termijn.