Cholesterol is niet alleen maar slecht! Het is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwsteen voor lichaamscellen en hormonen. Het meeste cholesterol maakt de lever zelf aan. Slechts een klein gedeelte komt in het lichaam via onze voeding.
Een te hoog cholesterolgehalte kan verschillende oorzaken hebben, zoals het eten van te veel verzadigd vet, overgewicht, erfelijke aanleg, een te traag werkende schildklier en diabetes (suikerziekte).
Bij vrouwen neemt het risico op hart- en vaatziekten rond de overgang langzaam toe. Het beschermende effect van de vrouwelijke hormonen (oestrogenen) valt weg. Dit zorgt ervoor dat de vetopslag verschuift van vet rond de heupen naar vet in de buikholte, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogd. En het cholesterolgehalte stijgt.
In 2 gevallen kan cholesterol het risico op hart- en vaatziekten vergroten: als het cholesterolgehalte te hoog is en als de verhouding tussen de soorten LDL-cholesterol (slecht) en HDL-cholesterol (goed) scheef is. Vooral een scheve verhouding geeft een hoger risico.
Dieetbehandeling
Gezonde voeding draagt bij aan een goede vetstofwisseling. Voeding kán het cholesterolgehalte verlagen met ongeveer 10%. Het is daarvoor belangrijk om minder verzadigd vet te eten, en te vervangen door onverzadigde vetten. Verder is voldoende groenten en fruit, voldoende vezels en voldoende (vette) vis hetgeen waar in de dieetbehandeling op gelet wordt.
Ik streef altijd naar een persoonlijk advies en neemt de tijd om samen met jou de knelpunten en mogelijkheden op een rijtje te zetten.